Bij REBiRTH Events houden we van een feestje, maar kijken we ook naar de toekomst. Daarom zijn we bezig onze evenementen te verduurzamen. Dat doen we samen met al onze crew, onze partners, maar ook met jou als bezoeker. Hoe? Dat lees je hier!
Een duurzame toekomst komt er niet vanzelf. Dat weten wij als organisatie heel goed en daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid. Om veel impact te maken, doen we dit samen met alle leveranciers, de crew, onze partners én bezoekers.
Maar we beginnen bij onszelf
We delen duidelijke briefings, benadrukken onze doelen en acties tijdens de evenementen en gaan in gesprek met leveranciers en andere partijen om te kijken hoe zij kunnen bijdragen aan een groener festival landschap. Voor alles wat we willen veranderen, kijken we eerst naar onszelf.
Bezoekers helpen mee
Festivalgangers helpen ons mee met een bijdrage van één euro per dag: de Green Fields Fee. Die investeren we direct in duurzame initiatieven op onze evenementen.
We willen er zijn voor alle generaties in Helvoirt, Haaren en omstreken. Ook als mensen niet bij ons evenement kunnen zijn, organiseren we activiteiten om mensen samen te brengen en te voldoen aan lokale behoeften. Samen met buurtbewoners proberen we de omgeving te vergroenen. Iedereen die wil, betrekken we erbij. Daarnaast bieden we DJ-workshops aan op lokale scholen om de jeugd kennis te laten maken met onze events, leiden we ouderen rond op ons festivalterrein, en ondersteunen we lokale initiatieven zoals Park Ruijbosch in Haaren.
Mobiliteit is een groot thema bij het organiseren van een evenement. Het verkeer van zowel leveranciers, bezoekers, personeel en artiesten proberen we zoveel mogelijk te beperken.
Met pendelbussen en carpoolpromotie
Daarom regelen we bij REBiRTH Events pendelbussen als openbaar vervoer, stimuleren we het gebruik van carpoolen en helpen we bezoekers die met een touringcar onze events bezoeken. Zo proberen we bezoekers met één vervoersbeweging richting onze evenementen te krijgen. Op onze website communiceren we tijdig de vertrektijden van het pendelvervoer dat we inzetten vanaf station ’s-Hertogenbosch en werken we nauw samen met touringcar organisaties.
We stimuleren samenrijden
Mochten er voor de bezoekers geen andere opties zijn om per auto onze evenementen te bezoeken, dan stimuleren we hen om met een volle auto te reizen door bijvoorbeeld je lege auto stoelen aan te bieden via Slinger.
Door duurzame machines te gebruiken voor opbouw en afbouw
Ook nemen we ons eigen gedrag onder de loep. Om het festival op- en af te bouwen gebruiken we machines. In 2021 zijn we gestart met het gebruik van elektrische gators en loaders. In 2025 willen we dat zoveel mogelijk van onze machinerie tijdens de op- en afbouw elektrisch is. Helaas is dat op dit moment nog niet voor alle machinerie mogelijk, bijvoorbeeld voor een heftruck. In dat geval kiezen we voor de meest duurzame optie: Stage V Machinerie. Deze machines hebben de nieuwste technologie waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten en minder energie verbruiken.
Door transport te combineren en verminderen
Verder proberen we transport zoveel mogelijk te optimaliseren en te combineren. We benutten het assortiment van onze leveranciers zo goed mogelijk om onnodige vrachten van leveranciers te voorkomen. Ten slotte vragen we sinds 2023 aan al onze leveranciers: ‘Waar kom je vandaan?’ Zo zien we precies hoeveel kilometer onze leveranciers afleggen. Dat helpt ons in de toekomst om de juiste leveranciers te kiezen met de minste impact.
Voor het milieu én om onze grasvelden lekker groen te houden, willen we afval op het festivalterrein zo veel mogelijk terugdringen. Omdat we het bij REBiRTH Events wel graag lekker positief houden, helpen we festivalgangers daarbij en stimuleren we ze om hun afval op een verantwoorde manier weg te gooien.
Door bekers en flesjes te recyclen
Bij binnenkomst ontvang je een eco-token. Lever je je beker steeds in bij een nieuw drankje? Dan betaal je geen statiegeld. Want hoe meer bekers intact terug bij de bar komen, hoe meer we kunnen recyclen. Daarvoor werken we samen met een organisatie die het plastic achter de bars verzamelt en op een hoogwaardige manier recyclet. Zo hebben we op REBiRTH Festival 2023 1613 kg kunnen recyclen. Dat is ruim 87% van het totaal. Ons barpersoneel is grondig geïnstrueerd over het correct verzamelen van afval, waardoor ons festivalterrein schoner is dan ooit tevoren. Een win-win voor ons én onze bezoekers!
Dankzij speciale afvalbakken, stewards én de Harmonie Helvoirt
We hebben speciale afvalbakken voor overig restafval en er zijn constant mensen bezig om het terrein en de omgeving vrij te houden van afval. Op de camping zijn er elke ochtend campingstewards die vuilniszakken uitdelen en zorgen dat bezoekers hun plekje schoon achterlaten. In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat veel bezoekers hun tent en spullen aan het einde van het festival achterlaten, die gewoonte willen we doorbreken, we communiceren actief over het mee terug nemen van spullen. Ook bieden we accommodaties aan die hergebruikt worden op andere festivals. Geen accommodatie nodig? Geen probleem! Neem gewoon alles netjes mee naar huis. Wat er aan oud ijzer achterblijft op de camping, haalt de Harmonie Helvoirt op, die daarmee geld verdient voor de vereniging.
Door afval te voorkomen
Tot slot zijn we volledig afgestapt van het meegeven van magazines en flyers aan het einde van het festival. Het programma check je digitaal op een van de schermen op het terrein of in de app. En heb je een vraag? Dan kun je terecht bij het informatiepunt op het festivalterrein of op de camping.
Dankzij vaste stroompunten
Met de Green Fields Fee hebben we op onze evenementenlocaties vaste stroompunten kunnen installeren. Hierdoor draaien we tijdens de hele op- en afbouwperiode en zelfs tijdens een deel van het evenement op vaste stroom, zonder dat we aggregaten nodig hebben. Voor deze stroompunten kopen we groene energie in bij ENGIE Nederland.
Door gebruik van accu’s en biodiesel
Om het stroomverbruik verder te verminderen, maken we gebruik van accu’s. Voor de aggregaten die we nog nodig hebben, gebruiken we de schoonste en nieuwste Stage V aggregaten, die draaien op Biodiesel (HVO 100). Deze diesel vermindert de CO2-uitstoot met bijna 90%.
We vinden onze omgeving belangrijk en nemen haar serieus. Daarom schakelen we jaarlijks vóór, tijdens en na onze evenementen een onafhankelijk adviesbureau in, voor een grondige inventarisatie van de natuur. Dit adviesbureau voert een zeer gedetailleerde inventarisatie uit van alle flora en fauna op en rondom het evenemententerrein. Op deze manier hebben we gedetailleerde kennis van de omgeving en passen we onze plannen aan als dat nodig is.
Door meer duurzame maaltijden aan te bieden
Als festivalganger verdien je natuurlijk een goede maaltijd. Het aanbod maken we steeds duurzamer en gevarieerder. Zo introduceren we ieder jaar meer vegetarische en veganistische keuzes én kijken we kritisch naar het assortiment van onze andere stands. Dat doen we niet alleen voor festivalgangers, maar ook voor de crew. We werken met een grote cateraar en een aantal lokale ondernemers. Die stimuleren we om duurzame producten te gebruiken.
Door food waste terug te dringen
De crew- en artiestencatering wordt verzorgd door lokale ondernemers. Om food waste zoveel mogelijk te voorkomen stemmen we exacte aantallen af met leveranciers. Leveranciers vragen we vooraf of zij gebruik willen maken van de maaltijd. Wanneer leveranciers verkeerde aantallen doorgeven, of niet komen opdagen, factureren we hen voor de gemaakte onkosten. Op die manier verplichten we onze leveranciers om bewust na te denken over food waste en kunnen we onze producten steeds gerichter inkopen.
Door mono verpakkingen te verbannen uit de crewcatering
Suikerzakjes, melkcups of kleine zakjes ketchup of mayonaise? Dit soort verpakkingen voor eenmalig verbruik – zogenaamde mono verpakkingen – hebben we officieel verbannen uit de crewcatering. Ook kunnen onze personeelsleden nu kiezen voor een vegetarisch menu.
Zo maken we banners en boardings herbruikbaar
Op het festivalterrein zijn veel bouwmaterialen nodig. Bijvoorbeeld voor communicatie en marketing met banners en boardings. We zijn van MDF-hout overgestapt naar multiplexplaten. Daarmee kunnen we het hout gemakkelijker bewaren en hergebruiken. Voorheen maakten we al onze banners op in het thema van het evenement. Leuk, maar het veroorzaakte veel onnodig afval. Nu maken we het merendeel op in een universele en tijdloze stijl, zodat we ze op een volgende editie opnieuw kunnen gebruiken.
Door te kiezen voor schoonmaakmiddelen met een keurmerk
Schoonmaakmiddelen met een keurmerk bevatten vaak minder schadelijke chemicaliën en hebben een lagere impact op het milieu bij productie, gebruik en afvoer, terwijl ze net zo effectief schoonmaken.
Verblijf je tijdens REBiRTH Festival een weekend op de camping? Dan is een verfrissende douche af en toe een must! Het gebruikte douchewater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt om de toiletten door te spoelen. Hierdoor hebben we tijdens REBiRTH Festival 2024 35% water bespaard. Dat is mooi, maar we zitten niet stil. Want dat moet volgend jaar natuurlijk meer zijn.
Bij REBiRTH Events zien we duurzaamheid als een verantwoordelijkheid, maar ook als een kans om een positieve verandering op gang te brengen. Onze visie op duurzaamheid blijven we daarom ontwikkelen en we hopen samen met al onze partners een groene evolutie te veroorzaken!
Pssst… heb jij een goed idee?
Natuurlijk zijn we nog lang niet klaar en dagen we onszelf uit om steeds duurzamer te worden. Dus heb jij een goed idee? Laat het ons dan zeker weten en stuur een mailtje naar info@rebirth-festival.nl.